Bedrijf kopen, waar moet u op letten?

Het kopen van een bedrijf is een grote stap die veel consequenties heeft. Niet alleen financieel, maar ook organisatorisch, fiscaal en juridisch. Daarnaast heeft een bedrijfsovername meestal ook gevolgen voor uw persoonlijke situatie. Daarom is het belangrijk dat u weet waar u aan begint en u zichzelf zo goed mogelijk voorbereid.

Stappenplan bedrijf kopen

Als u een bedrijf wilt kopen, is het verstandig om een gestructureerd stappenplan te doorlopen. Begin met het vaststellen of aanscherpen van uw strategie. Heeft u al een bedrijf? Stel uzelf dan de vraag of het overnemen van een andere onderneming de beste optie is. Wellicht is het aangaan van een andere manier van samenwerking met een concurrent of leverancier een betere keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vrijblijvende associatie of een joint-venture.

Mocht u er toch van overtuigd zijn dat het kopen van een bedrijf het beste bij uw (groei)strategie past, stel dan een profiel op van de onderneming die u zou willen overnemen. Met zo’n profiel kunt u veel gerichter en dus efficiënter op zoek naar een passende partij. Besteed bij het opstellen van het profiel niet alleen aandacht aan zaken als branche, product en economische positie, maar bijvoorbeeld ook aan organisatiestructuur, bedrijfscultuur en de positie van de aandeelhouders.

De samenwerking tussen uw bestaande bedrijf en de te kopen organisatie kunt u op verschillende manieren invullen. U kunt besluiten de ondernemingen te laten fuseren, maar u kunt ze bijvoorbeeld ook handhaven als onafhankelijke rechtspersonen, al dan niet in een franchise-constructie.

Markt verkennen

Zodra u het profiel heeft opgesteld, kunt u de markt gaan verkennen. Daarvoor kunt u gebruik maken van diverse internetplatformen, maar bijvoorbeeld ook van uw bank, van ons, uw fiscaal  adviseur of uw accountant. De potentie van mogelijke kandidaten brengt u door middel van een SWOT-analyse snel in kaart, zodat u een goede afweging kunt maken of het bedrijf al dan niet voldoet aan uw wensen.

Wanneer u dan een kandidaat heeft gevonden, moet u zich zo volledig mogelijk laten informeren over de omzet, de winst en de financiële situatie, maar ook over de geschiedenis, de processen, de verhouding met de leveranciers en de afnemers, de concurrentiepositie en de toekomstverwachtingen.

Waarde bepalen

Bent u daarna nog steeds serieus geïnteresseerd, dan volgt de stap die misschien wel het lastigste is: het bepalen van de waarde van het te kopen bedrijf. Zeker in deze fase is het verstandig om u door specialisten te laten bijstaan. Daarnaast kunnen benchmarks, zoals vergelijkbare overnames, een indicatie geven van de richtprijs.
Als u weet welk bedrag u wilt uitgeven, moet u uw financieringsmogelijkheden in kaart brengen. Bij het kopen van een bedrijf wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van vreemd kapitaal. Dat kan een lening van de bank zijn, maar bijvoorbeeld ook een achtergestelde lening aan de verkopende partij of deelname van participanten.

Onderhandeling en afronding

Dan volgt het onderhandelingsproces. Begin met het voeren van een intentiegesprek. Is uw gesprekspartner geïnteresseerd in uw aanbod? Stel dan een intentieverklaring op, zodat de verkopende partij tussentijds niet in onderhandeling kan gaan met derden.

Maak tijdens de besprekingen afspraken over onder andere de prijs en de manier en termijn van betalen, de betrokkenheid van huidige bestuurders en directieleden in de nieuwe situatie en de vervolgstappen. Vergeet niet om ontbindende voorwaarden op te nemen in de overeenkomst die u opstelt.

Bent u het helemaal eens? Dan kan de verkoop worden afgerond. Hiervoor moet u nog wel enkele technische stappen doorlopen, zoals een verificatieonderzoek. En uiteraard moet u ook de financiering definitief regelen. Pas als de koopovereenkomst is getekend en bij de notaris is gepasseerd, is de koop rond en bent u de nieuwe eigenaar van het bedrijf.

Financieel planner biedt toegevoegde waarde

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een bedrijf. Wij kunnen u gedurende dit proces adviseren en begeleiden. Daarbij vullen wij de rol van uw accountant aan. Meer over deze toegevoegde waarde leest u in het artikel Accountant, financieel planner of allebei?