Belastingvrij schenken: maximaal 100.000 euro voor eigen woning

Tussen 1 oktober 2013 en 31 december 2014 golden er ruimere regels voor belastingvrij schenken ten behoeve van de eigen woning. U mocht in die periode maximaal € 100.000 belastingvrij schenken, op voorwaarde dat het geld door de begunstigde werd besteed aan de eigen woning. Het geld moest dus gebruikt worden voor de aankoop, aflossing of verbetering van het huis.

Voorheen mochten alleen ouders eenmalig maximaal € 51.407 belastingvrij schenken aan hun kinderen om hen te helpen met hun woning en mochten die kinderen niet ouder zijn dan 40 jaar. Deze beperkingen waren tijdelijk van de baan en in principe kon iedereen aan iedereen € 100.000 belastingvrij schenken, ongeacht de aard van de relatie of de leeftijd. De enige voorwaarde was dat het geld in de eigen woning werd gestoken.

Belastingvrij schenken en boeterente

Houd er bij belastingvrij schenken ten behoeve van de aflossing van een hypotheek ook na 2014 rekening mee dat niet alle hypotheekverstrekkers hun regels voor de boeterente hebben losgelaten. Hypotheken bij SNS Bank en Rabobank mogen onbeperkt worden afgelost, ABN Amro en ING hanteren strengere regels. Bij deze twee banken kunt u boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde van het huis.

Overigens komen steeds meer geldverstrekkers met een versoepeld beleid. En bij alle geldverstrekkers mag u verder jaarlijks boetevrij het bedrag aflossen dat in de hypotheekakte staat vermeld. Dit is meestal 10 of 20 procent van de totale leensom.

Belastingvrij schenken en uw eigen financiële situatie

Overweegt u iemand in uw omgeving een bedrag belastingvrij te schenken? Onderzoek dan eerst wat de gevolgen zijn voor uw eigen financiële situatie nu en in de toekomst. Al dan niet belastingvrij schenken heeft immers gevolgen voor uw vermogenspositie. Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde kan u helpen bij het duiden van de gevolgen en adviseert u graag over de strategie die het beste bij uw situatie past.