Wilt u uw kinderen financieel helpen bij hun koopwoning? Dan zijn er veel mogelijkheden, waaronder fiscaalvriendelijke oplossingen.

U kunt uw kinderen bijvoorbeeld een bedrag belastingvrij schenken. Zijn uw kinderen tussen 18 en 40 jaar , dan mag u hen voor de aankoop van een koopwoning standaard éénmalig een bedrag van ruim € 53.000 (2016) schenken zonder dat de fiscus daar belasting over heft.

Het hoeft daarbij overigens niet om een eerste koopwoning te gaan. De belastingdienst kijkt enkel naar de leeftijd van uw kinderen en controleert of u niet eerder van de mogelijkheid gebruik hebt gemaakt.

Lenen aan kinderen voor de koopwoning

U kunt er ook voor kiezen om uw kinderen geld te lenen voor de aanschaf van hun koopwoning uit uw spaargeld of middels de overwaarde van uw eigen huis.

Het eerste scenario kan interessant zijn om het rendement op uw eigen vermogen te vergroten. De spaarrente is veel lager dan de hypotheekrente. Als u uw kinderen een hypotheeklening verstrekt voor hun koopwoning, kunt u hierop meer rendement maken. Voor de kinderen maakt het geen verschil, omdat ze ook deze rente gewoon als hypotheekrente  kunnen aftrekken.

In het tweede scenario is sprake van een financieel neutrale situatie. U betaalt hypotheekrente, die uw kinderen op hun beurt weer aan u vergoeden. In beide gevallen is het wel verstandig om een hypothecaire inschrijving op de woning van het kind te nemen.

Andere mogelijkheden om kinderen te helpen bij hun koopwoning

Een andere mogelijkheid is het zogenaamde ‘kasrondje’. U leent uw kinderen geld, vraagt daarover rente en schenkt de rente weer terug. Zolang u binnen het bedrag van € 5.300 (2016) per jaar blijft, wordt ook over deze schenking geen belasting geheven. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om mede-eigenaar van hun koopwoning worden. Of het huis zelf kopen en het aan uw kinderen verhuren.

Garant staan

Als ouder(s) kunt u ook garant staan voor het huis van uw kind. Deze ‘hoofdelijke garantie’ betekent dat u borg staat voor het betalen van de hypotheeklasten. In de praktijk komt het erop neer dat de bank bij u zal aankloppen wanneer uw kind een betalingsachterstand heeft. Aan hoofdelijke garantie zijn wel voorwaarden verbonden, die van hypotheek tot hypotheek kunnen verschillen. Goed advies is daarom belangrijk.

Ook als u uw kinderen wilt helpen bij het kopen van een huis kan u Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde inschakelen en wij helpen u bij het kiezen van de beste optie voor uw situatie.