Ook ondernemer getroffen door veranderingen AOW

Als ondernemer zorgt u er uiteraard vooral zelf voor dat u op uw oude dag voldoende inkomen en vermogen heeft. En als u recht heeft op AOW, is dit natuurlijk opgenomen in uw inkomstenplaatje van later.

Nu de AOW pas op latere leeftijd ingaat, heeft dat ook voor u gevolgen. Of u nu zzp’er, VOF-ondernemer of DGA bent. Hierdoor moet u langer doorwerken of meer sparen. Daarnaast worden fiscale regelingen versoberd.

Zzp’er en VOF-ondernemer en de AOW gevolgen

Bent u zzp’er of ondernemer binnen een VOF en maakt u gebruikt van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)? Voor u geldt dat het maximale opbouwpercentage van de FOR wordt verlaagd. In 2016 is dit percentage vastgesteld op 9,8% van uw winst met een maximum van € 8.774.

Spaart u voor uw pensioen met een lijfrente of bankspaarproduct? Ook dan kunt vanaf 2013  minder fiscaal aantrekkelijk sparen vanwege de beperking van de jaarruimte.

Ondernemer met BV / DGA

Bouwt u als DGA pensioen op in de tweede pijler? Dan gelden voor u dezelfde regels als voor uw werknemers. Omdat het opbouwpercentage omlaag gaat, bouwt u minder pensioen op. Ook als DGA moet u rekening houden de beperking van de jaarruimte bij het sparen door middel van bijvoorbeeld een lijfrente ofbanksparen.

Voor pensioenen die op 1 januari 2013 al liepen, geldt een overgangsregeling. Van deze pensioenen mag u de aanspraken in de periode 2013 tot en met 2015 verminderen, zodat het opgebouwde kapitaal anders wordt verdeeld over de uitkeringsperiode.

Financieel planner helpt u verder

De materie rondom pensioenen was al ingewikkeld en is er door de aangekondigde wijzigingen niet eenvoudiger op geworden. Wilt u weten waar u aan toe bent als ondernemer nu de AOW-regels veranderen? Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde alles duidelijk voor u in kaart kan brengen.