Zakelijke kredietverlening, wat zijn de mogelijkheden?

Sinds de crisis zijn banken veel terughoudender geworden met zakelijke kredietverlening. Ze willen meer zekerheden en lenen minder uit. En hoewel het weer iets makkelijker is geworden om een zakelijke lening af te sluiten, blijft het voor ambitieuze ondernemers lastig om te lenen. Gelukkig zijn er alternatieve manieren om uw zakelijke kredietverlening rond te krijgen.

Naast banken kunt u bijvoorbeeld investeringsmaatschappijen benaderen voor zakelijke kredietverlening. Daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen voor zowel kleine als grote bedrijven die op zoek zijn naar zakelijke kredietverlening.

Overheid helpt ondernemers bij zakelijke kredietverlening

Kleinere ondernemers kunnen in aanmerking komen voor een microkrediet via Qredits, een samenwerkingsverband van banken, verzekeraars en de ministeries van Economische en Sociale Zaken. Een microkrediet bedraagt maximaal 150.000 euro. Heeft u een -startende- onderneming en ligt uw inkomen hieruit onder het bijstandsniveau? Dan kunt u op grond van het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) via de gemeentelijke sociale dienst een lening afsluiten.

Voor middelgrote en grote bedrijven die oplossingen zoeken voor hun zakelijke kredietverlening biedt de Garantie Ondernemingsfinanciering of GO-regeling wellicht uitkomst. Deze kunt u aanvragen als u bedragen tussen de 1,5 en 150 miljoen euro wilt financieren. De regeling helpt door extra overheidsgaranties te bieden, waardoor u meer kans maakt op zakelijke kredietverlening door uw bank. Heeft uw bedrijf een kleinere kapitaalbehoefte? Dan passen de Borgstellingsregeling MKB of Groeifaciliteit waarschijnlijk beter bij uw situatie.

Helder en haalbaar plan noodzaak voor zakelijke kredietverlening

Welke weg u ook kiest voor zakelijke kredietverlening, uw plannen moeten altijd helder en haalbaar zijn. Waar wilt u het geld voor gebruiken? Wat zijn uw verwachtingen voor de toekomst? En stel dat u zich daarin vergist, heeft u dan een alternatief scenario?

Daarnaast helpt een goede cijfermatige onderbouwing natuurlijk mee om in aanmerking te komen voor zakelijke kredietverlening. Schets ook hier meerdere scenario’s, zodat uw investeerders zien dat u de zaken realistisch benadert.

Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde kan u helpen om de kansen op zakelijke kredietverlening te vergroten. Wij bieden u:

  • Hulp bij het beoordelen van uw kredietaanvraag en de aanbieding die u krijgt.
  • Inzicht in uw eigen vermogenssituatie, zowel zakelijk als privé.
  • Hulp bij de optimale vermogensstructurering.
  • Inzicht in de mogelijkheden die er zijn voor zakelijke kredietverlening.