AOW-leeftijd omhoog, pensioen omlaag

De AOW-leeftijd wordt vanaf 2013 versneld verhoogd. In 2018 moet de AOW-leeftijd op 66 jaar liggen en al in 2021 op 67 jaar.

De veranderingen die samenhangen met de verhoging van de AOW-leeftijd hebben ook invloed op uw pensioen. Niet alleen moet u langer doorwerken, ook wil de regering een aantal fiscale regelingen versoberen. Hierdoor is de kans groot dat u minder pensioen opbouwt.

Zo wordt het percentage dat u inlegt voor uw pensioen verminderd. Dit zogenaamde opbouwpercentage gaat omlaag van maximaal 2,25 procent naar 1,875 procent. Moet u nog langer dan twee jaar werken voordat u met pensioen mag? Dan krijgt u als gevolg van deze maatregel een lagere pensioenuitkering. Bent u nog maar net begonnen met pensioen opbouwen? Dan zal uw pensioen al snel twintig procent lager zijn dan in de oude situatie.

AOW-leeftijd en fiscale versobering

In het regeerakkoord hadden VVD en PvdA verder aangekondigd dat met inkomens boven  € 100.000 geen fiscaal gunstig pensioen meer zou kunnen worden opgebouwd. Door het pensioenakkoord van december 2013 is deze maatregel iets verzacht. Over het deel van het inkomen boven de € 100.000 kan toch pensioen worden opgebouwd tot het nieuwe maximale percentage (1,875 procent) in de vorm van een lijfrente. Fiscaal is dit echter veel minder aantrekkelijk dan de huidige situatie.

Ook wordt ook de jaarruimte voor aanvullend pensioen, lijfrente of banksparen verlaagd. De jaarruimte is dat bedrag dat u fiscaalvriendelijk mag sparen als u in de voorgaande jaren weinig of geen pensioen hebt opgebouwd. De hoogte ervan is onder andere afhankelijk van uw inkomen.

Heeft u straks genoeg pensioen?

Alle nieuwe regelgeving rondom de verhoging van de AOW-leeftijd heeft de toch al ingewikkelde pensioenproblematiek er niet eenvoudiger op gemaakt. Want hoe weet u nu of u na uw pensionering voldoende inkomen heeft om het leven te leven zoals u dat wilt? En wat kunt u doen als dit niet het geval blijkt te zijn?

Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde kan u helpen. Niet alleen door uit te rekenen hoe hoog uw inkomen wordt op basis van uw pensioenregeling, uw AOW en uw vermogenspositie, maar ook door oplossingen aan te reiken die het beste passen bij uw situatie.