Pensioen en vermogen: bent u straks rijker dan u denkt?

Wanneer er wordt gesproken over vermogen, denken de meeste mensen aan dikke bankrekeningen en aandelen- of effectenportefeuilles. Maar er zijn ook andere belangrijke onderdelen die uw vermogen bepalen. Wat dacht u bijvoorbeeld van uw huis? Zeker als u straks met pensioen gaat, is het interessant hoe u dit vermogen in steen kunt gebruiken voor uw financiële behoeften, bijvoorbeeld als aanvulling op uw AOW en pensioen.

Het hebben van een eigen woning is altijd een vorm van vermogensopbouw, nu, straks en als u met pensioen bent. Ondanks de dip in de huizenmarkt zullen huizen gedurende de looptijd van de hypotheek meer waard worden.

U kunt voor de aflossing van uw lening kiezen voor verschillende hypotheekvormen, zoals bijvoorbeeld een spaar-, leven-, annuïteiten- of lineaire hypotheek. Of u kiest voor banksparen om -een deel van- uw hypotheek af te lossen. Als u aflost op het moment dat u met pensioen gaat, worden uw maandlasten namelijk lager en stijgt uw besteedbare inkomen. Houd er wel rekening mee dat de regels voor dehypotheekrenteaftrek zijn veranderd voor hypotheken die na 2012 zijn afgesloten.

Andere manieren om vermogen op te bouwen voor uw pensioen

Als u directeur-grootaandeelhouder van een BV bent, kunt u privé vermogen opbouwen door dividend uit te keren. Het geld dat hiermee beschikbaar komt, kunt u op een spaarrekening zetten als appeltje voor de dorst voor uw pensioen of gebruiken om mee te beleggen. Maar ook uw bedrijf zelf is een vermogenscomponent in de zin van de stille reserve die de zakelijke goodwill kan vormen.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om extra vermogen voor uw pensioen op te bouwen in Box 3, door te sparen of door middel van een kapitaalverzekering. Overigens is ook pensioen dat u via een pensioenregeling opbouwt feitelijk vermogen voor later. En als deze regeling ook in een nabestaandenpensioen voorziet, is dit vermogen ook -deels- uw partners vermogen mocht u eerder komen te overlijden.

Of u nu ondernemer bent of particulier, wij kunnen u adviseren wat in uw situatie de beste oplossing is.