Vrije jaarruimte? Nu benutten voor maximaal fiscaal voordeel

Heeft u nog vrije jaarruimte om te sparen voor uw pensioen? Dan is dit een goed moment om deze te benutten. Als gevolg van de bezuinigingen wordt ook de jaarruimte versoberd. Het gevolg daarvan is dat u minder kunt profiteren van deze fiscaalvriendelijke regeling.

Hoewel de overheid burgers aanmoedigt om voor hun pensioen te sparen, staan de fiscale regelingen onder druk als gevolg van de bezuinigingen. Dat geldt niet alleen voor de jaarruimte, maar bijvoorbeeld ook voor de oudedagsreserve voor ondernemers.

Wat is jaarruimte precies?

Iedereen in Nederland mag met een bepaald percentage van zijn bruto salaris fiscaal aantrekkelijk sparen voor zijn pensioen. Om precies te bepalen hoeveel dit is, moet u berekenen wat uw jaarruimte is. Dit kan bijvoorbeeld op de website van de Belastingdienst.

Ook als u gebruik maakt van een pensioenregeling, kunt u volgens de fiscale regels toch een tekort in uw pensioenopbouw hebben. U mag deze jaarruimte alsnog gebruiken om voor uw pensioen te sparen, bijvoorbeeld door middel van een lijfrente of banksparen. Dit kan tot acht jaar nadat de jaarruimte is ontstaan.

De jaarruimte die in eerdere jaren is ontstaan, wordt reserveringsruimte genoemd. Als u de zeven jaar voorafgaande aan het jaar van aangifte geen of weinig geld heeft ingelegd in een pensioenvoorziening, is de kans groot dat u -veel- reserveringsruimte heeft. Wilt u gebruik maken van deze ‘opgespaarde’ jaarruimte? Dan is nu het moment om dit te doen. U moet wel daadwerkelijk geld inleggen in een pensioenvoorziening om voor fiscaal voordeel in aanmerking te komen.

Vragen over jaarruimte en pensioen?

Weet u niet precies hoeveel jaarruimte u nog kunt benutten of heeft u andere vragen over uw pensioen? Wij helpen u verder. Wij geven u uitleg over de complexe pensioenmaterie, laten u zien waar u staat en adviseren u over de mogelijkheden die u heeft om optimaal gebruik te maken van fiscale regelingen. Zo kunt u een afgewogen beslissing nemen.