Thuiswerkplek en de fiscus

Wie veel vanuit huis werkt, zal daarvoor al snel een thuiswerkplek inrichten. Dat kan een kamer op zolder zijn, maar ook een grote praktijkruimte. Fiscaal kan een thuiswerkplek voordelen opleveren, zowel voor ondernemers en ZZP als voor werknemers in loondienst. De regelingen voor de thuiswerkplek verschillen echter flink van elkaar.

Als u regelmatig vanuit huis werkt voor uw werkgever, mag deze u tegemoetkomen in de kosten van uw thuiswerkplek. Tot 1 januari 2015 kon hij ervoor kiezen om dit door middel van de werkkostenregeling te doen of gebruik maken van de mogelijkheden van de oude regeling. Na die datum komt de oude regeling te vervallen.

Kantoor aan huis: thuiswerkplek voor ondernemers en ZZP

Voor zelfstandigen gelden compleet andere fiscale regels voor de thuiswerkplek. Om kosten te kunnen aftrekken binnen uw bedrijf, moet uw pand bouwkundig gespitst kunnen worden. Dit betekent dat de delen ervan afzonderlijk te gebruiken zijn en een eigen opgang hebben. Voor het deel dat u privé gebruikt, geldt Box 1. Het gedeelte van uw thuiswerkplek valt onder het ondernemingsvermogen en de fiscale regels hieromtrent.

Is er geen mogelijkheid om uw thuiswerkplek bouwkundig te splitsen van uw privégedeelte, dan kunt u het gehele pand rekenen tot het ondernemingsvermogen (indien het ondernemingsgedeelte sterk overheersend is) of tot het privévermogen (indien het privégedeelte sterk overheersend is). Of u kiest ervoor een administratieve verdeling te maken overeenkomstig het gebruik. Bij deze laatste optie mag u dat deel van de hypotheek dat van toepassing is op uw thuiswerkplek niet meer aftrekken in Box 1.

Welk scenario u ook kiest, er zijn altijd voordelen en nadelen te benoemen bij het bepalen van de fiscale aard van uw thuiswerkplek. Hoe groot die nu en in de toekomst zijn, hangt af van meerdere factoren, zoals uw hypotheekrente, uw inkomen en de winst van uw bedrijf. De keuze hoe u uw thuiswerkplek onderbrengt, is daardoor bij uitstek onderdeel van een integraal financieel plan. Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde kan u hierover adviseren.