Als u niet wilt beleggen, kan geld vastzetten helpen om in tijden van lage rente toch een redelijke rendement over uw vermogen te maken. Maar pas op: geld vastzetten betekent ook echt vastzetten. Wilt u het toch eerder opnemen dan is afgesproken, dan moet u een boete betalen.

Geld vastzetten, bijvoorbeeld in een spaardeposito, is een veilige manier van sparen waarmee uw vermogen beter rendeert dan bij direct opneembaar sparen. Omdat de bank de zekerheid heeft dat uw geld langere tijd op de rekening blijft staan, krijgt u een hogere rente. En omdat spaardeposito’s onder het depositogarantiestelsel vallen, staat de Nederlandse Staat garant voor bedragen tot 100.000 euro. Uw bank moet dan wel onder het stelsel vallen, evenals het product dat u afsluit.

Geld vastzetten: waar moet u op letten?

Het eerste wat u moet bepalen is welk bedrag u voor langere tijd kunt missen. Wilt u geld vastzetten, dan is het verstandig om niet al uw vrije vermogen in een deposito onder te brengen, maar een deel van het geld op een vrij opneembare spaarrekening te laten staan. Dit kunt u gebruiken wanneer u een grotere aankoop moet doen. Bijvoorbeeld als u een duur huishoudelijke apparaat moet vervangen, of wanneer u andere onverwachte kosten heeft.

Wilt u geld vastzetten voor zes maanden, voor vijf jaar of voor twintig jaar? Dat hangt ondermeer van uw spaardoel af. Spaart u voor een luxe vakantie of wilt u over enkele jaren een wereldreis maken? Is het geld bedoeld voor een nieuwe auto of spaart u voor het studiefonds van uw kinderen?

Over het algemeen geldt: hoe langer de termijn van vastzetten, hoe hoger de rente. Houd er wel rekening mee dat de rente op uw spaardeposito gedurende de looptijd ervan gelijk blijft, dus ook als de reguliere spaarrente stijgt. En mocht u uw geld tussentijds toch nodig hebben, dan betaalt u een boete die ten koste gaat van uw rendement.

Aanbieders vergelijken

De voorwaarden van geld vastzetten kunnen sterk van elkaar verschillen. Let hier goed op voordat u uw keuze maakt. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De hoogte van de rente of de minimale termijn om het hoogste rendement te halen (bij depositovormen met stijgende rente gedurende de looptijd)
  • De looptijd van de deposito.
  • De minimale eerste inleg.
  • De mogelijkheid om gedurende de looptijd bij te storten.
  • De hoogte van de boete mocht u tussentijds geld willen opnemen.

Toch een spaarrekening?

Twijfelt u of geld vastzetten voor u de beste keuze is of wilt u uw geld altijd zonder boete kunnen opnemen? Vergelijk dan de rente van andere spaarrekeningen en aanbieders met uw huidige voorwaarden. Vaak is er een flink verschil in de hoogste en laagste rente die op de markt verkrijgbaar is.

Tips bij geld vastzetten

  • Geld vastzetten in een spaardeposito doet u alleen als u er zeker van bent dat u het voorlopig niet nodig heeft.
  • Houd er rekening mee dat de rente die u ontvangt gedurende de looptijd gelijk blijft, ook als de reguliere spaarrente stijgt.
  • Wilt u geld vastzetten, vergelijk dan goed de voorwaarden van de verschillende aanbieders.
  • Kiest u toch voor een spaarrekening zonder beperkingen? Onderzoek dan of u bij een andere bank geen hogere rente kunt krijgen.

Let ook op de voorwaarden bij overlijden: sommige deposito’s vallen niet vrij na uw overlijden. Als uw erfgenamen erfbelasting moeten betalen maar niet bij het geld kunnen, ontstaat er een ongewenste situatie. Laat u daarom ook bij geld vastzetten adviseren door Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde.