Spaarverzekering: goed alternatief of te duur?

Met een spaarrente die lager is dan de inflatie zoeken steeds meer spaarders naar alternatieven om toch nog een beetje rendement te halen. Naast -al dan niet gespreid- deposito sparen en beleggen, kunt u ook kiezen voor een spaarverzekering.

Spaarverzekeringen zijn lange tijd erg populair geweest, maar dat lijkt de laatste jaren voorbij. Dat komt onder meer door de discussie over woekerpolissen, maar ook door de introductie van banksparen. Toch zijn er veel Nederlanders die een of meerdere spaarverzekering hebben. Bijvoorbeeld in de vorm van een kapitaalverzekering die is gekoppeld aan de hypotheek of als een lijfrenteverzekering.

Wat is een spaarverzekering?

Met een spaarverzekering combineert u sparen en verzekeren binnen één financieel product. Een spaarverzekering is vaak pas interessant als de looptijd tenminste vijftien of twintig jaar is. Dat komt omdat er kosten zijn verbonden aan het sluiten van een spaarverzekering, die gedurende de looptijd ervan moeten worden terugverdiend.

Een spaarverzekering wordt meestal afgesloten voor een concreet doel, dat verder in de toekomst ligt. Denk bijvoorbeeld aan het aflossen van -een deel van- de hypotheek, de studie van uw kinderen of als aanvulling op uw AOW en pensioen.

Verschillende vormen

Spaarverzekeringen zijn er in verschillende vormen. Zo kunt u eenmalig een bedrag inleggen, periodiek een bedrag storten of deze twee vormen van kapitaalopbouw met elkaar combineren. De meeste spaarverzekeringen keren alleen uit als degene die de verzekering heeft afgesloten nog in leven is op het moment dat de afgesproken periode afloopt. Maar u kunt ook kiezen voor de duurdere restitutie-spaarverzekering, die in geval van overlijden uitkeert aan uw nabestaanden.

Bij het afsluiten van een spaarverzekering kunt u kiezen voor een gegarandeerde opbrengst of een niet-gegarandeerde opbrengst. In het laatste geval neemt u meer risico. Dat kan betekenen dat u een hoger rendement behaalt, maar ook dat u verlies lijdt.

Sommige spaarverzekeringen keren het bedrag aan het einde van de looptijd in één keer uit, bij andere krijgt u na de looptijd periodiek een bedrag op uw rekening gestort.

Spaarverzekering is complex

Een spaarverzekering is een ingewikkelde verzekering. Daarbij verschillen de voorwaarden van verzekeraar tot verzekeraar en van product tot product. Overweegt u een spaarverzekering af te sluiten? Laat u dan vooraf goed informeren door Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde.