Veilig sparen, hoe doe je dat?

Zeker in tijden van crisis sparen Nederlanders meer dan anders. De Nederlandsche Bank heeft berekend er in de afgelopen jaren gemiddeld een kleine € 350 miljard euro op Nederlandse spaarrekeningen stond. Maar wie gaat sparen, wil dat wel veilig doen. Tijdens de crisis zijn meerdere banken in grote problemen gekomen en zelfs failliet gegaan. Is een spaarrekening bij een bank wel zo veilig als werd gedacht?

De kans dat Nederlandse banken failliet gaan, is klein. En zelfs als dit gebeurt, biedt het depositogarantiestelsel enige zekerheid. Het garantiebedrag is tijdens de crisis -voorlopig- verhoogd van 20.000 naar 100.000 euro per rekeninghouder. Dat betekent dat u tot dit bedrag veilig kunt sparen bij één bank. Hebben u en uw partner een en/of rekening? Dan geldt de garantie voor u allebei en kunt u tot 200.000 euro veilig sparen op één rekening.

Is uw vermogen groter en wilt u niet beleggen, spreidt uw spaargeld dan over spaarrekeningen van meerdere banken. Let daarbij goed op dat u uw extra vermogen niet onderbrengt bij een moeder- of dochterbedrijf van uw andere bank. Want dan gaat veilig sparen niet op, omdat deze binnen het garantiestelsel als één financiële instelling worden beschouwd.

Veilig sparen is sparen met rendement

Door de lage rente op spaarrekeningen zonder beperkingen zal uw vermogen niet snel groeien. Zeker als u vermogensrendementsheffing moet betalen, wordt uw geld onder invloed van de inflatie misschien zelfs minder waard! En veilig sparen is ook sparen met rendement!

U kunt ervoor kiezen om -een deel- van uw spaargeld langer vast te zetten op een depositorekening. Of u gaat groen beleggen. In dat geval is de eerste € 57.213  (2016) van uw beleggingen vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Dit bedrag geldt per fiscale partner. Verder geldt voor groene beleggingen een heffingskorting van 0,7% (2016) over de waarde van de vrijgestelde belegging.

Veilig sparen: aflossen als alternatief

Het klinkt misschien vreemd, maar ook aflossen van bijvoorbeeld consumptieve kredieten en/of de hypotheekschuld kan een goede manier zijn om veilig te sparen. Zeker als u -een deel van- uw hypotheek niet mag aftrekken, is het voordeliger om af te lossen. Onderzoek echter wel de regels die uw hypotheekverstrekker hanteert voor versneld aflossen om een eventuele boete te voorkomen. Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde kan u hierover adviseren.