Als u en uw partner gaan scheiden, moet u veel regelen. Ook op het gebied van uw financiën. Om u op weg te helpen, hebben wij de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet. Tevens verwijzen wij naar artikelen op onze website, waarin we dieper ingaan op specifieke onderwerpen.

 • Verdeling eigendommen en schulden

  Als u bent getrouwd in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap heeft op basis van gemeenschap van goederen, dan gaat in principe de helft van alle eigendommen en schulden over aan zowel u als uw (ex) partner. Heeft u huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan gebeurt de verdeling volgens de beschrijving van deze voorwaarden. Woont u samen met een samenlevingscontract? Dan geldt hiervoor hetzelfde.

 • Woning

  Natuurlijk heeft een scheiding ook gevolgen voor uw woonsituatie. Heeft u een koophuis? Stel uw hypotheekverstrekker dan zo spoedig mogelijk op de hoogte van uw (voorgenomen) scheiding. Wil één van u in de eigen woning blijven wonen en heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie? Dan is de kans dat dit haalbaar is sinds 2014 een stuk groter omdat de regels zijn veranderd.

 • Kinderalimentatie

  Heeft u kinderen die jonger zijn dan 21 jaar? Dan moet u financiële afspraken maken over hun verzorging en opvoeding. De hoogte van deze kinderalimentatie legt u vast in een ouderschapsplan. De rechter bepaalt of de bedragen niet te laag zijn en stelt desnoods zelf een hoger bedrag vast. Ook als u er samen niet uitkomt, bepaalt de rechter de hoogte van het bedrag.

 • Pensioen

  U moet uw scheiding ook doorgeven aan uw pensioenfonds(en). Afhankelijk van de situatie kunnen ex-partners recht hebben op een deel van elkaars pensioen. Dat recht kan worden afgekocht door pensioenverevening. Informeer tevens bij uw pensioenfonds(en) wat de regels zijn voor het nabestaandenpensioen.

 • Partneralimentatie

  U kunt alleen recht hebben op partneralimentatie als er sprake is van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. U heeft recht op partneralimentatie als uw inkomen na de scheiding onvoldoende is om in uw levensonderhoud te voorzien.

  Partneralimentatie krijgt u niet voor de rest van uw leven. Als u korter dan vijf jaar getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap had, krijgt u net zolang partneralimentatie als de duur van uw huwelijk of het geregistreerde partnerschap. Is deze periode langer dan vijf jaar, dan krijgt u maximaal twaalf jaar partneralimentatie.

 • Belastingaangifte

  Als u gaat scheiden, bent u niet langer elkaars fiscale partner. En omdat u niet langer gezamenlijk een huishouden voert, verandert er nog meer in uw fiscale positie. Zeker als u een voorlopige teruggave ontvangt van de Belastingdienst, is het verstandig om de wijzigingen zo spoedig mogelijk door te geven.

 • Toeslagen en regelingen

  Omdat uw inkomenspositie verandert, veranderen ook uw rechten op toeslagen en regelingen. Op de website van de Belastingdienst kunt u berekenen wat uw nieuwe rechten zijn.

 • Afspraken vastleggen

  Leg bij voorkeur alle afspraken die u maakt tijdens uw scheiding vast in een echtscheidingsconvenant. Daarmee verkleint u de kans op misverstanden, teleurstellingen en ruzie. Neem ook het ouderschapsplan op in het echtscheidingsconvenant.

 • Professionele begeleiding

  Het is verstandig om u tijdens het echtscheidingsproces te laten begeleiden door een gecertificeerd financieel planner die zich heeft gespecialiseerd in echtscheiding. Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde helpt u graag verder.