Elke scheiding kost geld. Hoeveel precies, is afhankelijk van veel aspecten. In elk geval moet u het gerechtshof een kleine € 300 griffierecht per zitting betalen. De overige kosten hangen vooral af van de manier waarop u en uw partner uit elkaar gaan. Bent u het over de meeste zaken eens of staat u recht tegenover elkaar? In dat laatste geval kunnen de kosten van juridische bijstand fors oplopen.

Het uurtarief van de meeste advocaten ligt tussen de € 150 en € 200, exclusief 21 procent btw. Soms kunt u hierover onderhandelen. Is de scheiding relatief eenvoudig, dan is het vaak mogelijk om een vast tarief af te spreken. Maar als u en uw partner het over weinig zaken eens zijn (verdeling van de boedel, het huis, de kinderen, et cetera), dan kost een scheiding u allebei al snel vele duizenden euro’s.

Drie scenario’s

In de meeste gevallen zijn er drie scenario’s bij een scheiding:

  • U neemt elk een eigen advocaat.
  • U neemt samen een advocaat.
  • U maakt gebruik van de diensten van een mediator (bemiddelaar).

Als u er samen -snel- uit wilt komen en de scheiding zo soepel mogelijk wilt laten verlopen, kunt u het beste voor scenario 2 of 3 kiezen. Bijkomend voordeel is dat de scheiding dan ook minder duur is. De kosten van een mediator liggen op hetzelfde niveau als die van een advocaat. Een mediator is gemiddeld 10 tot 20 uur met uw scheiding bezig, waardoor de kosten -door u samen te betalen- tussen de € 1.800 en € 4.800 inclusief btw bedragen.

Kosten scheiding (deels) vergoed via verzekering

Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan vergoedt de verzekeringsmaatschappij meestal de kosten van mediaton tot een bepaald maximum. Heeft u geen rechtsbijstandverzekering en onvoldoende geld om de scheiding te betalen? Dan komt u misschien in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In dat geval betaalt de overheid een deel van de kosten die u moet maken.

Echtscheidingsconvenant

In scenario 2 en 3 wordt in de meeste gevallen een echtscheidingsconvenant opgesteld. Zo’n convenant is een schriftelijke overeenkomst waarin alle afspraken staan die u en uw partner hebben gemaakt over zaken zoals partneralimentatie, het huis, de boedelverdeling en het reeds opgebouwde pensioen. Heeft u samen minderjarige kinderen, dan moet er ook een ouderschapsplan komen.

De rechter kan deze twee documenten bekrachtigen. Vanaf dat moment bent u verplicht om de afspraken uit te voeren zoals ze staan beschreven. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het echtscheidingsconvenant en het ouderplan.

Goed advies is essentieel

Bij een scheiding is het essentieel om u goed te laten adviseren. Uw -financiële- toekomst hangt immers af van de afspraken die u maakt. Voordeel van het inschakelen van Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde is dat zij een brede financiële kennis hebben en ook andere aspecten voor u kunnen duiden, zoals bijvoorbeeld de gevolgen voor uw fiscale positie en uw pensioenopbouw.