Als u gaat scheiden, verandert ook uw financiële situatie. Uw inkomen, bijvoorbeeld. Misschien krijgt u straks alimentatie, of moet u juist alimentatie betalen aan uw ex-partner. Daarnaast moet u de bezittingen en schulden verdelen. Dat zijn niet alleen emotioneel, maar ook financieel ingrijpende gebeurtenissen. Bereid u daarom goed voor, zodat u weet welke belangen er spelen.

Vooral woonlasten zijn bij een scheiding vaak een grote financiële verandering. Na -en misschien al tijdens- uw scheiding woont u immers niet meer in hetzelfde huis. Als u in een koophuis woonde, is dat ingewikkelder dan wanneer u huurde. Meer hierover leest u in het artikel koopwoning en echtscheiding.

Scheiden en geld: alimentatie

Als u uw ex-partner partneralimentatie betaalt of als hij of zij in het koophuis woont dat (deels) uw eigendom is, dan mag u de betaalde alimentatie en de kosten van onderhoudsverplichtingen aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting. Dat geldt ook voor de kinderalimentatie die u betaalt voor kinderen jonger dan 21 jaar, mits u aan de voorwaarden voldoet.

Krijgt u juist alimentatie en/of woont u in een huis dat voor een deel het eigendom is van uw ex-partner? In dat geval moet u dit opgeven als inkomen.

Scheiden en geld: fiscaal partnerschap

Een scheiding heeft ook andere gevolgen voor uw fiscale situatie. Zo kunt u nadat uw scheiding is aangevraagd en u niet meer samen staat ingeschreven op één adres geen fiscaal partners meer van elkaar zijn. U moet daarom uw verhuizing op tijd doorgeven aan de gemeente, die het op haar beurt bij de Belastingdienst meldt.

In het jaar dat u en uw partner uit elkaar gaan, kunt u er overigens voor kiezen om het hele jaar nog als fiscaal partners te worden beschouwd. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst.

Heffingskortingen en toeslagen

Omdat uw inkomenssituatie verandert na de scheiding, kunt u in aanmerking komen voor heffingskortingen. Ook dat kunt u controleren op de website van de Belastingdienst. Het gaat dan om de inkomensafhankelijke combinatiekorting en/of de alleenstaandeouderkorting.

Als u een toeslag krijgt, moet u waarschijnlijk een wijziging doorgeven. Overigens kunt u op de website van het Nibud onderzoeken voor welke toeslagen u in aanmerking komt.

Scheiden en pensioen

Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat zij ook na een scheiding recht blijven houden op een deel van het pensioen van hun ex-partner. Meer informatie hierover leest u in het artikel scheiden en pensioen.

Het belang van een financieel planner

De financiële consequenties van een scheiding zijn vaak erg complex. Daarom is het prettig als u vanaf het begin wordt bijgestaan door een specialist die de gevolgen precies voor u kan duiden. Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde is die specialist en helpt u graag.