Bij een scheiding verdeelt u niet alleen de spullen en het kapitaal, maar ook de schulden. Hoe deze worden verrekend, hangt ervan af of u in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd.

Scheiden en schulden: gemeenschap van goederen

Als u en uw partner in gemeenschap van goederen leven, is iedere (ex) partner hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden. Dat geldt niet alleen voor leningen, doorlopend krediet en de hypotheek, maar tevens voor creditcardschulden en bijvoorbeeld krediet van (internet)winkels.

Ook als één van beide partners iets op afbetaling heeft gekocht, bijvoorbeeld een auto, een caravan of een boot, dan bent u beide schuldenaar. Wat veel mensen niet weten, is dat dit ook geldt voor schulden die voor het huwelijk zijn aangegaan! En dat kan voor onaangename verrassingen zorgen.

Na het huwelijk blijft u allebei verantwoordelijk voor de betaling van schulden, zelfs als in het echtscheidingsconvenant een andere verdeling is afgesproken. Bij overname van een schuld moet een schuldeiser namelijk expliciet toestemming geven. Doet hij dat niet, dan blijft u allebei hoofdelijk aansprakelijk. Dat kan betekenen dat u, wanneer een schuldeiser bij u aanklopt, eerst zelf moet betalen en het geld daarna op u ex-partner moet verhalen.

Scheiden en schulden: huwelijkse voorwaarden

Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan gelden in principe de voorwaarden zoals ze zijn opgesteld. Toch kan er ook hier sprake zijn van gezamenlijke schulden, die dus ook op allebei de ex-partners zijn te verhalen.

Overigens kan datgene wat onder de huwelijkse voorwaarden aan een partner is toegekend, door de rechter worden ontkracht. Zo heeft de rechtbank in 2009 besloten dat het huis, dat op naam stond van de ex-vrouw van een failliete ondernemer, toch in de failliete boedel viel. De reden was dat de ex-partners niet konden aantonen dat het huis met het geld van de vrouw was gefinancierd.

Overzicht van uw financiële situatie

Gaat u scheiden en heeft u schulden of weet u niet precies hoe uw financiën er na de scheiding uitzien? Wij helpen u om overzicht te krijgen in alle financiële aspecten voor, tijdens en na de scheiding.