Blijverslening voor ouderen die in hun huis willen blijven wonen

Steeds meer ouderen willen graag in hun eigen huis blijven wonen. Maar omdat hun fysieke mogelijkheden afnemen, moet de woning dan wel worden aangepast of verbouwd. In de praktijk blijkt het lastig om hiervoor geld te lenen.

Gemeenten en provincies hebben daarom aan het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) gevraagd om over een oplossing na te denken. Die komt er nu in de vorm van de Blijverslening. Deze moet worden gebruikt om hun huis levensloop-bestendig te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond.

Gemeente en provincie bepalen

Gemeenten en provincies beslissen zelf of ze de Blijverslening willen aanbieden. Ook mogen de gemeenten en provincies zelf voorwaarden stellen om maatwerk te leveren. Zo kunnen ze de Blijverslening afstemmen op hun beleidsdoelstellingen. Daardoor kunnen de voorwaarden en de maximale hoogte van de Blijverslening per gemeente en provincie verschillen.

De Blijverslening is er in twee varianten: als hypothecaire lening en als consumptieve lening.

Blijverslening als hypothecair krediet

Wie een Blijverslening in de vorm van een hypothecair krediet wil afsluiten, kan maximaal € 50.000 lenen. Daarvoor moet de eigen woning wel overwaarde hebben, de lopende hypotheek plus het bedrag van de Blijverslening mogen samen niet hoger zijn dan 80% van de WOZ-waarde van het huis.

De afsluitkosten van de hypothecaire Blijverslening zijn € 850. De rente ligt ongeveer een procent lager dan de gemiddelde hypotheekrente. De hypothecaire Blijverslening moet in 10 of 20 jaar worden afbetaald en er geldt geen leeftijdsgrens voor de aanvragers. Zoals gezegd mogen gemeenten en provincies zelf bepalen of ze deze vorm aanbieden en of ze de voorwaarden aanpassen.

Hier vindt u de actuele rentestanden van de hypothecaire Blijverslening.

Blijverslening als consumptief krediet

Wie een consumptieve Blijverslening aanvraagt, hoeft geen overwaarde te hebben. Het bedrag van deze vorm van de Blijverslening is wel aanzienlijk lager en bedraagt maximaal € 10.000. De rente is met 3,1% (2015) voor een consumptieve lening erg gunstig.

De consumptieve Blijverslening moet binnen tien jaar zijn afgelost en er geldt een leeftijdsgrens van maximaal 75 jaar voor de jongste aanvrager ervan. Overigens kunnen ouderen die hun huis levensloopbestendig willen maken in sommige gevallen ook een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een traplift. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij het WMO-loket van uw gemeente.

Hier vindt u de actuele rentestanden van de consumptieve Blijverslening.

Wat moet u doen?

Als u een Blijverslening wilt afsluiten, moet u eerst weten of uw gemeente of provincie deze aanbiedt. Dat kunt u controleren via deze webtool.

Is dit het geval, dan moet u aan de specifieke voorwaarden voldoen. Deze kunt u opvragen bij de gemeente of provincie. Tot slot moet u kredietwaardig zijn. De SVn toetst dit.

Gemeenten, provincies en het SVn kunnen u niet adviseren welke lening het beste bij u past. Als u twijfelt of wilt weten wat de financiële gevolgen van het afsluiten van de Blijverslening zijn, kunnen wij u adviseren.