Huis kopen of huren: wat is wijsheid?

Wie op zichzelf gaat wonen of wil verhuizen, moet de beslissing nemen om een huis te kopen of te huren. Zowel aan kopen als huren zitten voor- en nadelen. Belangrijkste voordeel van kopen is dat u vermogen opbouwt, het grootste nadeel is dat alle onderhoudskosten voor uw rekening zijn. Bij huren zijn de voordelen en nadelen precies omgekeerd.

Kopen of huren vaak afhankelijk van hoogte hypotheek

De vraag kopen of huren hangt samen met uw persoonlijke voorkeur, maar wordt vaak mede bepaald door de maximale hypotheek die u kunt afsluiten. Dit bedrag is afhankelijk van uw (verzamel)inkomen en van de verkoopprijs van de woning.

Als u ervoor kiest om een huis te kopen, wilt u weten wat uw maximale hypotheek is om de prijsklasse van de woning te bepalen. Maar het afsluiten van de hoogst mogelijke hypotheek is lang niet altijd de verstandigste keuze. Zeker niet als de lening wordt afgesloten op basis van twee inkomens. Kom één van beide te vervallen, door bijvoorbeeld werkeloosheid, dan kunt u de lasten niet meer dragen.

Kopen of huren: advies kan veranderen in de loop der jaren

Of de vraag ‘kopen of huren’ nu wordt beantwoord met ‘kopen’, of juist met ‘huren’, betekent dat niet dat dit ook in de toekomst de beste keuze zal zijn. Zoals voor de meeste financiële zaken geldt, veranderen de optimale oplossingen als de omstandigheden veranderen.

Advies en planning is daarom meer dan alleen het antwoord op de vraag of u nu beter kunt kopen of huren. Het gaat, zoals bij zoveel financiële vragen, eerst en vooral om een breed advies, waarin ook andere (vermogens)aspecten worden meegenomen. Niet alleen op het moment dat de vraag actueel is, ook in een later stadium.

Het antwoord kopen of huren hangt dus af van veel meer dan alleen de hypotheek die u kunt afsluiten. Faijdherbe, Vereijken & Van der Linde kan u helpen om alle zaken helder op een rij te krijgen zodat u de beste beslissing kunt nemen.