Eigen geld en hypotheek

Als u een huis wilt kopen, moet u beschikken over eigen geld om de hypotheek aan te vullen. Momenteel mag u nog 102% van de waarde van uw nieuwe woning lenen, dat dekt de koopsom en de overdrachtsbelasting bij een bestaande woning. dit verstrekkingspercentage wordt teruggebracht tot maximaal 100% in 2018. Bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten kunt u dan niet langer meefinancieren.

Verder is de kans groot dat de regering na het herstel van de woningmarkt besluit dat u meer eigen geld moet meenemen bij het afsluiten van een hypotheek, zowel voor financiering van een woning als voor woningverbetering van uw nieuwe huis. Een van de argumenten hiervoor is dat zo de kans op een restschuld kleiner wordt. Dit voornemen sluit aan bij het advies van de commissie Wijffels om de maximale hypotheek te beperken tot 80% van de waarde van de woning. Hierdoor zou meer dan 20% eigen geld naast de hypotheek moet worden ingebracht.

Eigen geld en hypotheek, de voor- en nadelen

Eigen geld investeren naast een hypotheek heeft voor- en nadelen. Het grootste voordeel van het inbrengen van eigen geld is dat de hypotheek lager is waardoor u minder maandlasten heeft. En omdat de spaarrente flink achterblijft bij de hypotheekrente, is het investeren van eigen geld soms verstandiger dan het afsluiten van een hogere hypotheek. Helemaal als u meer eigen geld heeft dan het drempelbedrag in box 3, waardoor u vermogensrendementsheffing moet betalen.

Het belangrijkste nadeel van eigen geld inbrengen is dat u minder gebruik kunt maken van hypotheek-renteaftrek. Vaak betekent dit dat u minder fiscaal voordeel heeft. Verder verhoogt u -in een groeiende woningmarkt- de (fiscale) overwaarde van uw huis. Bij verhuizing moet u deze overwaarde van de belastingdienst inbrengen in uw nieuwe woning.

Eigen geld en hypotheek: wat is de beste verhouding?

Wat de beste verhouding is tussen eigen geld en hypotheek verschilt van geval tot geval. Wij kunnen u helpen de ideale verdeling te bepalen door al uw inkomens- en vermogensonderdelen met elkaar in verband brengen.