Hypotheek vervroegd aflossen

Nadat de crisis zich had uitgestrekt naar de huizenmarkt, kozen steeds meer huiseigenaren ervoor om hun hypotheek vervroegd af te lossen. Zij gebruiken hiervoor extraatjes zoals vakantiegeld en de eindejaarsuitkering, of ze sparen niet langer om extra te kunnen aflossen. Maar is de hypotheek vervroegd aflossen wel altijd de verstandigste keuze?

De belangrijkste voordelen van uw hypotheek vervroegd aflossen zijn dat uw schuld kleiner wordt en uw woonlasten omlaag gaan. Uw hypotheek vervroegd aflossen helpt ook om problemen met uw hypotheekverstrekker te voorkomen mocht er een -te- groot verschil ontstaan tussen de waarde van uw woning en de hoogte van de hypotheek. In sommige gevallen kan de hypotheekverstrekker namelijk eisen dat u een deel van de hypotheekschuld aflost. Specialisten verwachten dat dit kan gaan spelen bij aflossingsvrije hypotheken of als u wilt verhuizen.

Hypotheek vervroegd aflossen en de fiscus

Uw hypotheek vervroegd aflossen betekent echter wel een lagere belastingaftrek in box 1 omdat u minder hypotheekrente betaalt. Dat is niet altijd een nadeel: ook de spaarrente is momenteel relatief laag, dus rendeert uw spaargeld weinig. Verder is het mogelijk dat de politiek op termijn mensen die hun hypotheek vervroegd aflossen -fiscaal- gaat belonen.

Houd er verder rekening mee dat er een maximum bedrag is dat u per jaar boetevrij kunt aflossen. Wel hebben de meeste banken de grenzen hiervoor opgerekt. Wilt u toch meer hypotheek vervroegd aflossen dan boetevrij kan? Dan kunt u met uw bank onderhandelen over het boetepercentage.

Er zijn ook situaties waarin de hypotheek vervroegd aflossen minder interessant of zelf risicovol kan zijn. Bijvoorbeeld als u uw gehele vrije vermogen hiervoor gebruikt vlak voordat u met pensioen gaat. Uw woonlasten zullen dan wel laag zijn, maar al uw geld zit in stenen en uw fiscale voordeel is -geheel of grotendeels- verdwenen. Als uw inkomen na pensionering dan tegenvalt, bestaat de kans dat u gedwongen wordt uw huis alsnog te verkopen om te kunnen rondkomen.