De bijleenregeling bestaat sinds 2004 en bepaalt de regels die gelden voor de overwaarde van uw oude huis en de financiering van uw nieuwe huis. De bijleenregeling stelt dat u de winst die u maakt moet investeren in uw nieuwe woning. Doet u dat niet, dan mag u geen hypotheekrente aftrekken over een deel van de financiering.

De bijleenregeling is ingevoerd omdat veel mensen de overwaarde niet gebruikten voor de nieuwe woning, maar voor andere zaken. Voor het nieuwe huis werd vervolgens een maximale hypotheek afgesloten om optimaal te profiteren van de renteaftrek. Omdat dit voorbijschoot aan de redenen om de hypotheekrente aftrekbaar te maken, is de bijleenregeling in het leven geroepen.

Hoewel veel huiseigenaren als gevolg van de crisis op de woningmarkt bij verkoop eerder met een restschuld worden geconfronteerd dan met de bijleenregeling, is deze laatste zeker voor huizen die al langere tijd in eigendom zijn nog actueel.

Bijleenregeling: drie mogelijke scenario’s

Er zijn drie situaties denkbaar waarin iemand met de bijleenregeling wordt geconfronteerd:

Een duurdere woning kopen

In dat geval is het vaak verstandig om de winst opnieuw investeren. Doet u dat niet, dan valt een deel van de hypotheek als gevolg van de bijleenregeling in Box 3.

Naar een goedkopere woning verhuizen

Ook in deze situatie geldt dat u de overwaarde waarschijnlijk het beste opnieuw kunt investeren omdat uw hypotheek anders volgens de bijleenregeling -deels- in Box 3 valt en u dus geen fiscaal voordeel heeft.

Geen ander woonhuis kopen

Wanneer u na de verkoop bijvoorbeeld gaat huren of emigreert, blijft de overwaarde onder de naam eigenwoningreserve nog drie jaar bestaan. Dat betekent dat de regels van scenario 1 en 2 gedurende drie jaar blijven gelden.

Wilt u weten wat de fiscale gevolgen van de bijleenregeling voor u kunnen betekenen? Reken het dan uit met de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst.

Bijleenregeling soms erg ingewikkeld

Zeker bij grote veranderingen in uw privésituatie kan er discussie ontstaan over de overwaarde. Bijvoorbeeld in het geval van een scheiding, waarbij het huis wordt verkocht en een partner met een nieuwe relatie een ander huis koopt. De bijleenregeling wordt dan een ingewikkelde rekensom die u goed moet bestuderen om niet met onaangename financiële verrassingen te worden geconfronteerd.

Advies op basis van een goede doorrekening van alle aspecten is ook in het geval van de bijleenregeling onmisbaar. Wij helpen u graag om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en de consequenties