Nieuwe hypotheek verplicht aflossen of toch niet?

In februari 2013 heeft het kabinet van VVD en PvdA een woningmarktakkoord gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. In dit akkoord staat onder andere dat het aflossen van nieuwe hypotheken vanaf 2013 niet per se voor 100 procent hoeft te gebeuren. Huizenkopers kunnen ervoor kiezen tot maximaal 50 procent van de waarde van de woning niet af te lossen.

Hiervoor is een constructie bedacht, die inmiddels is vernoemd naar de minister van Wonen, Stef Blok. Deze Blok-hypotheek werkt als volgt: naast uw hypotheek van minimaal 50 procent van de woningwaarde sluit u een lening af die u in 30 tot 35 jaar moet afbetalen. De rente van deze tweede lening mag u niet aftrekken.

Hypotheek gedeeltelijk aflossen kon al

Veel specialisten hebben kritisch gereageerd op het voorstel. Ook zonder de Blok-hypotheek zou het namelijk mogelijk zijn een hypotheek te sluiten waarbij het aflossen is beperkt tot 50 procent. Bijvoorbeeld door een annuïtaire hypotheek voor de ene helft van de woningwaarde en een aflossingsvrije hypotheek voor de andere helft toe te staan, waarbij u de rente mag aftrekken die u betaalt over het deel van de hypotheek dat u gaat aflossen.

Duur alternatief

Volgens de critici is de Blok-hypotheek op termijn veel duurder dan dit alternatief. De politiek heeft dat beaamd, maar zegt de constructie in het leven te hebben geroepen om de maandlasten van een hypotheek voor starters aan het begin van de looptijd te beperken.

Berekeningen laten echter zien dat de maandlasten van een Blok-hypotheek ook in het begin nauwelijks lager zijn dan die van een gecombineerde hypotheek. Wel is een Blok-hypotheek over de totale looptijd al snel € 60.000 duurder. Mede daardoor zijn er slechts weinig hypotheekverstrekkers die de Blok-hypotheek aanbieden.

Hypotheek afstemmen op andere financiële zaken

Wat voor u de beste manier is om uw nieuwe huis te financieren, hangt af van uw wensen en eisen voor nu en de toekomst. Wij kunnen u helpen de beste keuze te maken in uw situatie. Wij kijken daarbij niet alleen naar uw hypotheek, maar wegen alle inkomens- en vermogensaspecten mee voordat wij tot een advies komen.

Heeft u andere vragen over uw hypotheek, bijvoorbeeld over versneld aflossen of over restschuld, al dan niet in combinatie met de gevolgen van de inperking van de hypotheekrenteaftrek? Ook dan geven wij u graag advies.