Hogere hypotheek voor tweeverdieners in 2016

Tweeverdieners kunnen in 2016 in het gunstigste geval ruim € 20.000 meer lenen voor hun hypotheek dan in 2015. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) verruimt vanaf 1 januari 2016 de leennorm voor deze groep. Eerder telde het tweede inkomen voor maximaal 33% mee bij het berekenen van de maximale lening en de draagkracht. Vanaf 2016 is dat 50%.

De maximale financieringsruimte wordt elk jaar aangepast op basis van het advies van het Nibud. Op die manier wil de overheid de leencapaciteit van consumenten op een verantwoorde manier vaststellen. De ministers Blok en Dijsselbloem hebben inmiddels een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin ze schrijven dat ze het Nibud-advies willen overnemen.

Minder belasting

Tweeverdieners betalen gemiddeld genomen minder belasting dan eenverdieners omdat ze gebruik kunnen maken van de voordelen van het fiscaal partnerschap. Daardoor houden tweeverdieners, die samen net zoveel inkomen hebben als een eenverdiener, netto meer over.

Nu ook de algemene heffingskorting geleidelijk wordt afgebouwd, profiteren tweeverdieners relatief meer dan eenverdieners. Daarom vindt het Nibud dat tweeverdieners hun financiële armslag mogen gebruiken voor hun hypotheek. In 2023 zou het tweede inkomen zelfs volledig moeten meetellen. Daardoor komt het maximale hypotheekbedrag van een- en tweeverdieners steeds dichter bij elkaar te liggen.

Welke tweeverdieners profiteren?

Bij tweeverdieners maakt het veel uit hoe de inkomens van de partners zich tot elkaar verhouden. Een stel met inkomens van € 40.000 en € 20.000 gaan er ten opzichte van 2015 nog een procent op achteruit, tweeverdieners die allebei € 40.000 verdienen, kunnen 6% meer lenen.

Eenverdieners

Veel eenverdieners mogen juist minder lenen in 2016. Hoe lager hun inkomen, hoe groter dit verschil is. Het omslagpunt ligt ongeveer bij € 65.000.

Lagere inkomens

Ook huishoudens met een lager inkomen kunnen in 2016 minder lenen voor de hypotheek omdat zij te maken krijgen met een sterkere afbouw van een aantal toeslagen. Hoewel het meestal om slechts een paar duizend euro gaat, wordt het voor deze groep steeds lastiger om het huis van hun keuze te kunnen bekostigen. Zeker nu de huizenprijzen weer stijgen zullen zij in veel gevallen over nog meer eigen geld moeten beschikken als ze een woning willen kopen.

Financieringspercentage

Verder gaat in 2016 het maximale financieringspercentage opnieuw met 1% omlaag. In 2015 kon u nog 103% van de koopprijs van het huis lenen, in 2016 is dat 102%. Bij bestaande huizen bedragen de bijkomende kosten ongeveer 6%. Dat betekent dat u dus zo’n 4% van de totale kosten zelf moet inbrengen.

Meer weten?

Wilt u precies weten hoeveel u in 2016 kunt lenen voor uw hypotheek? Deze normen zijn opgenomen in het rapport Financieringslastnormen 2016, Advies voor de financieringslastnormen 2016, dat u hier als pdf kunt downloaden.

Overigens mogen hypotheekverstrekkers in individuele gevallen een hypotheeklening verstrekken die hoger is dan de Nibud-norm. Ze moeten die beslissing dan wel goed motiveren en onderbouwen.

Wilt u hierover advies, neem dan contact met ons op.