Eigen huis en BV: hypotheek zelf regelen?

U hebt een eigen BV en wilt een huis kopen. Dan kunt u uw hypotheek op meer manieren regelen dan iemand in loondienst. Bijvoorbeeld door de hypotheek bij uw BV af te sluiten. Of door uw BV de woning te laten kopen -al dan niet met een hypotheek- en het huis van de BV te huren.

Als u uw hypotheek bij uw eigen BV afsluit, geniet u dezelfde rechten -hypotheekrenteaftrek- als elke andere eigenaar van een hypotheek. Uw BV wordt echter wel belast over de rente winst uit de lening die is verstrekt. Ook wanneer u uw huis huurt van uw BV, moet u rekenen op kosten vanwege winstbijtelling door de waardevermeerdering van het pand en natuurlijk de OZB. Wel kunt u bepaalde kosten afschrijven.

Ook hypotheek uit BV moet worden terugbetaald!

Houd er rekening mee dat elke lening -dus ook een hypotheek vanuit uw BV naar privé- op enig moment moet worden terugbetaald. Dat kan dilemma’s of lastige situaties veroorzaken als u uw bedrijf wilt verkopen of liquideren en er privé geen kapitaal tegenover de hypotheek staat. En bij een faillissement bestaat het risico dat u wordt beticht van onbehoorlijk bestuur als uw BV uw hypotheek heeft gefinancierd.

De mogelijkheden om een hypotheek te financieren vanuit een BV kennen veel nuances. In sommige gevallen is het als DGA beter om bijvoorbeeld een hoger inkomen uit de BV te halen en de hypotheek privé af te sluiten. Wat voor u het beste scenario is, hangt af van zowel uw zakelijke als uw privé-situatie.

Hoe u het ook regelt, als u een BV hebt, is het verstandig om zowel inkomens- als vermogensvragen permanent te monitoren. Een integraal financieel plan is daarbij een uitstekend hulpmiddel. Ook als u overweegt om uw hypotheek vanuit uw bedrijf te financieren. Laat u daarom adviseren door ons adviseren.