Starterslening

Wilt u een eerste huis kopen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een SVn-lening om uw startershypotheek af te sluiten. Deze starterslening wordt aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en de gemeente waar de koopwoning staat. Sinds 1 april 2014 gelden er enkele nieuwe regels voor de starterslening.

Een starterslening overbrugt het verschil tussen de koopprijs van het huis inclusief bijkomende kosten en de maximale hypotheek die de bank verstrekt binnen de NHG-normen. Over een starterslening hoeft u in de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen. Daardoor zijn uw maandlasten lager.

Nieuwe regels starterslening: drie veranderingen

De nieuwe regels van de starterslening zijn volgens de SVn ingevoerd op verzoek van de deelnemende gemeenten en als gevolg van de aangescherpte wet- en regelgeving. Er zijn drie veranderingen

De looptijd van de starterslening is in de nieuwe regels altijd 30 jaar. Voorheen kon u kiezen voor een periode van 8, 13 of 30 jaar.

Alleen de toekomstige eigenaar is binnen de nieuwe regels van de starterslening de aanvrager van de lening. Tot 1 april 2014 werden ook mede-bewoners als aanvragers gezien, waardoor zij schuldenaar van de lening werden, terwijl zij geen eigenaar van de woning waren.

De hoogte van de starterslening wordt binnen de nieuwe regels op een andere manier bepaald. Hierdoor kan de lening lager uitvallen dan voorheen.

Nieuwe regels starterslening: lager bedrag

Tot 1 april 2014 gebruikte de SVn de rente die geldt bij een rentevaste periode van 15 jaar om uw leencapaciteit te bepalen. In de praktijk kiezen de meeste huizenkopers echter voor een rente die 10 jaar vaststaat. Deze is lager dan de rente waarmee de SVn rekende, waardoor de bank bereid zou zijn geweest om een hogere hypotheek te verstrekken. Hierdoor heeft de stichting in het verleden regelmatig te hoge startersleningen verstrekt.

Daarom wordt binnen de nieuwe regels uw leencapaciteit berekend op basis van de marktrente bij een rentevaste periode van 10 jaar. Het gevolg is dat u als potentiële huizenkoper vaak een iets hogere hypotheek afsluit en een lagere starterslening krijgt.

Starterslening? Vraag advies!

Of u in aanmerking komt voor een starterslening en hoeveel u maximaal kunt lenen, hangt af van meerdere factoren, zoals uw inkomen, de gemeente waar uw nieuwe huis staat en de koopprijs van de woning. Wilt u hier meer over weten? Neem dan eens contact op met ons. Wij kijken niet alleen naar de voordelen op korte termijn, maar nemen ook uw toekomstige financiën mee in het plaatje. Zo weet u dat u de beste keuze maakt.